Przejdź do głównej zawartości

O nas

Witamy na naszym blogu!

Przed Wami Maria i Maciek - niegdyś fani podróżowania po Wschodzie. Obecnie stateczni rodzice dwójki zwariowanych dzieci - Julki (2015) i Grzesia (2018). Powiększenie rodziny nie sprawiło, że zalegliśmy na kanapie i... wciąż JEDZIEMY DALEJ. Tylko jest nas więcej i mamy więcej bagaży.

Miłej lektury!

Popularne posty z tego bloga

Suszona ryba dla opornych

Jej słony, bardzo intensywny smak nie każdemu odpowiada. Intensywny zapach odrzuca wiele osób, ale suszona ryba jest na Wschodzie prawdziwą instytucją. Bo co można zagryzać do piwa albo w bani? Chipsy i orzeszki – owszem, całkiem niezłe, ale to wciąż nie to. Będąc rybnym stalinistą mogę z czystym sumieniem powiedzieć – suszona ryba i piwo to para doskonała, jeden z nielicznych w przyrodzie przykładów idealnej równowagi.

Kurut - wyzwanie na dziś

Wysuszone kulki ze zsiadłego mleka? Takie rzeczy tylko w Azji Centralnej.

Płow po fergańsku

Ryż z mięsem i warzywami – tak najkrócej można opisać czym jest płow. Jedliśmy go w różnych wersjach – domowej, bazarowej, fastfoodowej, a nawet z kurczakiem. Można powiedzieć jedno – ilu kucharzy, tyle przepisów.